Coğrafya
Türkiye’deki toplumsal, ekonomik, kültürel ve siyasal hayatın en büyük belirleyicilerinden biri ülkenin dünya haritasındaki konumudur. Ülke, Asya ve Avrupa anakaralarının buluştuğu noktada yer alır ve bu konumu itibariyle emsalsizdir. Türkiye, Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Akdeniz havzasının kesişiminde yer alır. Bu konumun bir sonucu olarak, örneğin şu ülkelerin hepsine İstanbul’dan 4 saatin altında sürelerde uçmak mümkündür: Finlandiya, Fas, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya, Türkmenistan, İngiltere. Türk Hava Yolları’nın, dünyanın en çok noktasına direkt uçan havayolu şirketi olduğunu da unutmamak gerek!
Avrupa ve Asya’nın Buluşma Noktası
Türkiye, yüz ölçümü bakımından oldukça büyüktür. Öyle ki, tüm Avrupa kıtasında yüzölçümü en büyük ülke Türkiye'dir. Ülkenin doğu ve batı uçları arasındaki mesafe 2000 kilometreden fazladır. Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir. Anadolu ve Trakya toprakları, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında birbirine yaklaşır. Bu iki kıta, İstanbul’daki 3 köprü sayesinde kara yolu ile de birbirine bağlanmıştır. İyi bir yüzücü olduğunu düşünüyorsan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından her yıl düzenlenen Kıtalararası Yüzme Yarışı'na katılıp eşsiz bir deneyim yaşayabilirsin.
Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğusunda Gürcistan ve Ermenistan, doğusunda Azerbaycan ve İran, güneydoğusunda Irak ve Suriye, güney ve güneybatısında Akdeniz ve Ege Denizi, kuzeybatısında ise Yunanistan ve Bulgaristan yer alır. Bu açıdan, Türkiye, haritaya bakıldığında da görüleceği üzere, dikdörtgen şeklinde bir yarımada üzerine konuşlanmıştır.